Hirdetés

Lájk reánk!

Hirdetés



Pénz és Marketing a NETen

Ahogy azt az oldal címe is mutatja, ennek a lapnak a legfontosabb témái: az Interneten történő pénzkeresés és az ehhez szükséges marketing eszközök.

Pénzkeresés nonprofit weboldalakkal

Gondolom már a bejegyzés címe is enyhe képzavart okoz. Kezdjük is rögtön azzal, hogy eloszlatjuk a felhőket: nonprofit weboldal alatt értem azokat a honlapokat, melyek használata (és minden szolgáltatása) teljesen díjmentes, maximum regisztrációhoz kötött. Ilyenek lehetnek például az ingyenes társkeresők (amennyiben még létezik ilyen), a legtöbb közösségi portál (egyszerű felhasználói szemszögből), a hírportálok, meg lényegében minden - értékes tartalmakkal folyamatosan bővülő - dinamikus weboldal. Amin pedig az utóbbi időkben a legnagyobb a hangsúly: a manapság közkedvelten terjedő - javarészt képes bejegyzéseken alapuló - blogok. A laikusok nézegetik ezeket, örülnek a létezésüknek, és időnként lájkolják is a megnyerő tartalmakat. Ez mind szép és jó... na, de hol van ebben pénz?

A kulcsszó: reklám
Menj fel mondjuk egy általad gyakran látogatott blogoldalra, majd nézz szét rajta alaposan. Fent a fejlécben, vagy oldalt, nagy valószínűséggel valahol két bejegyzés között, az agresszívabban működő oldalakon akár felugró ablakokban is találsz különböző reklámokat (a legtöbb esetben azt a logót láthatod rajtuk, hogy "Google Hirdetések", vagy "ETARGET reklám"). Ezek a pénzforrásai az oldal tulajdonosának. 

Ahhoz kétség nem fér, hogy manapság (mivel információs társadalmat élünk) a legnagyobb pénzek a reklámban vannak. A recept ennyi: biztosíts egy felületet (legyen ez fizikai, vagy virtuális), amit rengetegen látnak, és a cégek fizetni fognak Neked azért, hogy ott reklámozd őket (akárcsak a kereskedelmi TV-csatornák, vagy a forgalmas helyeken telepített hirdetőtáblák esetében). Erre pedig egy magas látogatottságszámú weboldal szintén tökéletes (ha eddig azt hitted, hogy a Facebook csakis Érted van, hogy boldog légy, akkor most lehet, hogy hatalmas illúziót sikerült benned darabokra törnöm... bocsi).

Partnerprogramok

Ha még csak most kezded el taposni ezt az ösvényt, partnerprogramokkal célszerű kezdened. Ezek közül a két legismertebb a "Google Adsense" és az "Etarget" (manapság már az utóbbi is egyre nagyobb teret hódít, de jelenleg az Adsense még jóval több országban van jelen). 

Partnerprogramok működése

Akkor lássuk nagy vonalakban, hogy is működnek ezek a rendszerek.Valahol a nagy világban éldegél mondjuk egy cég. Ennek a cégnek hírnévre, ügyfelekre van szüksége. Ebből kifolyólag hirdetni kezd a Google, illetve az  Etarget  hirdetési szolgáltatásainak segítségével. Elkészítheti az adott szolgáltató által biztosított felületen a kis hirdetését (képet ad hozzá, megírja a szövegét, stb.), majd elindíthat egy kampányt. Ezután a reklámja megjelenik különböző weboldalakon, fizetnie pedig csak a kattintások után kell (ha egy látogató rákattint, a hirdető weboldalára jut). Ez egy elég korrekt megoldás, mert nem azért kérnek el egy zsák pénzt, hogy megjelenjen valahol (aztán vagy látják, vagy nem), hanem azokért az emberekét fizet csak, akik érdeklődést is mutattak a szolgáltatás (illetve weboldal) iránt. Most pedig jön a Te szereped a játékban. A Google Adsense és az Etarget szolgáltatók jutalékot fizetnek Neked ezek után a kattintások után, ha "segítesz" nekik a reklámozásban. Ehhez arra van szükség, hogy biztosítsd a náluk elindított kampányok hirdetéseinek megjelenését a honlapodon.

Így tehát, ahogy a fenti ábra is mutatja: a látogató böngészi a weboldalad -> meglát egy számára érdekes reklámot -> rákattint, majd az adott hirdető weboldalára érkezik. Ekkor a hirdető fizet a hirdetést biztosító szolgáltatónak, aki pedig ebből részesedést ad Neked, mivel - erősen fogalmazva - ez Nélküled nem jöhetett volna létre :)

Szóval ezekből adódóan a lényeg: kell egy weboldal (ilyen reklámokkal felruházva), aminek sok rendszeres látogatója van, mert ugye minél többen nézik, annál többen kattintanak reklámokra, az pedig neked bevételt jelent. Ennyi a történet :)

Szólj hozzá:

süti beállítások módosítása