Hirdetés

Lájk reánk!

Hirdetés



Pénz és Marketing a NETen

Ahogy azt az oldal címe is mutatja, ennek a lapnak a legfontosabb témái: az Interneten történő pénzkeresés és az ehhez szükséges marketing eszközök.

Facebook-honlap jelentősége

Talán már nem titok senki előtt sem, hogy mi az a Facebook-oldal, de azért nem egy hátrány, ha tartunk egy kis bevezetőt. Ami a Facebook kezdete óta létezik, az ugyebár a profil (sokan még nem tudják a különbséget az oldal és profil között, így megesik, hogy cégüket profilként hozzák létre, persze ez sem mindig hátrány). A profil az direkt magánszemélyek számára lett kitalálva: én vagyok Dezsőke, ide járok suliba, a szőke nőkre bukom, és imádom focit, meg a valóságshow-kat, ez pedig itt a kutyám Beretta, és itt egy fotó "Itt rúgtunk be legutóbb" címmel. Az oldal pedig cégek, vállalkozások, ügyletek, rajongói csoportok számára készült. Lényegében ez egy olyan hírfolyamot képez a számodra, ami direkt kapcsolatban áll a "követőiddel".

Régebben ha csináltam egy weboldalt, a többiek láttán bennem is felmerült a gondolat, hogy kellene mellé egy facebook-os oldal is, de aztán gondolatban jött a kérdés: de minek? Most meg már bármit csinálok, az első teendőim közt szerepel, hogy csinálok egyet. Ez azért van, mert rájöttem, milyen fontos céloknak tesz eleget.

Egyik fontos szerepe a megerősítés. Régebben nem csak azért kellett kőkeményen megdolgoznod, hogy az oldaladra csábíts embereket, hanem azért is, hogy újra és újra tudasd velük, hogy a weblapod még mindig létezik és visszatérjenek rá. Ahhoz pedig rengeteg idő, energia és reklám-pénz kellett, hogy elérd azt, hogy a látogatóid emlékezzenek a honlapodra és szinte reflex-szerűen beüssék az URL-jét a böngészőbe (vagy betöltsék a könyvjelzőik közül). Most már az emberek nem is fárasztják az agyukat honlapok címének megjegyzésével, javarészt a Facebook-on laknak és így legtöbbször onnan érkeznek rá a külső oldalakra. Épp ezért ha posztolsz valami újat a Facebook-honlapodra, akkor az a bejegyzés mindenki üzenőfalán megjelenik, akik Like-olták az oldalad, ezzel egy újabb megerősítést küldve nekik arról, hogy igen, az oldal még mindig létezik és még mindig érdemes látogatni. Ez a tényező járul hozzá ahhoz is, hogy a látogatottságod számát tartani tudd.

Ugyan ehhez kapcsolódik a közvetlen elérés szerepe. Ha egy fontos közlendőd (PL: akciós szolgáltatások, hétvégi programok, stb.) lenne az ügyfeleid, rajongóid, olvasóid irányába, már nem kell azon agyalnod, hogyan juttasd el hozzájuk az infót, csak kiírod a Facebook-honlapra, és azt máris mindenki (legalábbis java részük) látni fogja.

Természetesen az a csatorna is iszonyatosan lényeges, amit ez az oldal képez számodra. Ha megosztasz a faladon egy bejegyzést a tényleges honlapodról, akkor az a poszt minden klikkelő követődet oda fogja irányítani. Így ha esetleg arra kerül a sor, hogy az oldalad elköltözik, más címet kap, nem veszíted el a látogatóid, a Facebook-oldalad által (a posztjaid alapján ugye) eljutnak az új honlaphoz is.

Valamint az sem elhanyagolható tényező, hogy gyakorlatilag ez a másodlagos honlapod, ezt is díszítheted (már amennyire lehet), felrakhatsz képeket, akár referenciákat, stb. Ráadásul egyedi - tetszőlegesen testre szabható - aloldalakat is hozzá tudsz adni (Facebook-alkalmazás formájában).

Akkor meggyőztelek arról, hogy szükséged van Facebook-honlapra? Természetes, hogy igen :) Akkor most jöjjön az, hogy miként kell bánnod vele...

Tehát van egy weblapod, aminek látogatókat akarsz szerezni, vagy van egy vállalkozásod, amihez megrendelőkre van szükséged, stb. Készítesz mellé egy Facebook-oldalt, kiteszel egy pofás borítóképet, majd egy profilképet, írsz egy kis leírást, megadsz elérhetőségeket, esetleg kiraksz egy köszöntő bejegyzést, s megkérsz pár ismerőst, hogy lájkojja (ne csak egy 1-es virítson ott). Ekkor jön, hogy szépen gyűjtögeted a lájkolókat az oldaladhoz (arról lesz majd a későbbiekben egy hosszabb cikk, hogy milyen lehetőségeid vannak erre), akik majd látni fogják a megosztásaid. A lényeg, hogy itt még ne álljon meg a történet. Ha van egy pofás Facebook-oldalad temérdek követővel és csak áll, az gyakorlatilag a nullával egyenlő. Rendszeresen tégy közzé információkat, tegyél ki képet a munkáidról (vagy weboldalad bejegyzéseit tedd ki), aktivizáld a népet (PL: kérdezd meg őket, milyen karácsonyi akcióknak örülnének... vagy fejlesztési javaslatok... rendezz akár Like-okon alapuló versenyt... stb.), ha alkalmazásokkal is fel tudod dobni, akkor meg aztán profi vagy (ha érdekel a Facebook-alkalmazások készítése, a másik blogom segíthet Neked: facebookalkalmazaskeszitese.blogspot.com). 

Akkor még csak ennyit: "Hogy hozhatok létre egy Facebook-oldalt?" Nos, a legegyszerűbb módja: Látogass meg egy már létező Facebook-honlapot, ez akár lehet az enyém is www.facebook.com/penzesmarketinganeten és ha már ott jársz, Like-olhatod is :) majd jobboldalon fent látni fogsz egy "Create Page" (vagy "Oldal létrehozása") gombot, amire kattintva máris kiválaszthatod a neki megfelelő kategóriát, megadod a nevét, majd ezen infók sikeres elfogadását követően az oldalad már el is készült.

Profil konvertálása Facebook-oldallá:

Mint az már szóba került: sokakkal megesik, hogy cégük/vállalkozásuk/stb számára profilt hoznak létre (vagy véletlenül, vagy lehet, hogy tudatosan), majd rádöbbennek, hogy oldalra lenne szükségük, mivel abban több lehetőség rejlik, valamint egy profil maximum 5000 ismerőst tudhat magáénak. Van megoldás arra, hogy oldalt hozzunk létre, megőrizve minden ismerősünket (akik automatikusan a követőinkké válnak majd). Ma már könnyedén megtehetjük, hogy Facebook-profilunkat átalakítsuk Facebook-oldallá. Fontos megjegyeznem azt is, hogy: visszafelé már nem működik! Ha már oldal, akkor örökre az is marad. 

Ha átalakításon töröd a fejed, tudnod kell a bekövetkezendő "veszteségekről":

  • Az eddigi bejegyzéseid elvesznek, az új idővonalad teljesen üres lesz
  • Az előző következményeként a posztok lájkjai, hozzászólásai is eltűnnek
  • Nem lesznek alkalmazásaid, játékaid (csak profilok használnak alkalmazást)


Így lesz Facebook-honlap a profilodból:

Jelentkezz be abba a profilba, amit át szeretnél alakítani. Miután ez megtörtént, egyszerűen csak látogasd meg ezt az URL-t: www.facebook.com/pages/create.php?migrate. Ekkor előjön az új oldal létrehozásakor is megjelenő kategória-választó felület, ahol meg kell adnod az oldal nevét (esetleg egyéb információkat), majd a Fecbook felhívja a figyelmed a veszteségekre és arra, hogy vissza már nem fordíthatod a folyamatot, majd a jóváhagyást követően el is készült a honlap. Jöhetnek az új posztok és az új lájkok.

Szólj hozzá:

süti beállítások módosítása